Секрети правильного приймання ліків від професора, доктора медичних наук Миколи Хайтовича

❓ Чому більшість препаратів слід запивати чистою водою і які винятки існують?

Слід запивати саме чистою питною водою, адже мінеральна та газована вода, а також кава можуть змінювати кислотність травного тракту.

Більшість лікарських засобів є за природою слабкими кислотами чи слабкими основами. Зміни рН шлункового соку впливають на процес всмоктування лікарських засобів, а отже їх біодоступність.

❓ Склянки води буде достатньо? 

Зазвичай достатньо пів склянки води, але інколи інструкція до лікарського засобу може містити рекомендацію запивати великою кількістю рідини, щоб уникнути кристалурії.

❓ Чи можна запивати ліки чаєм, молоком або соком? 

Чаєм не доцільно запивати лікарські засоби, оскільки чай містить танін і тому може відбуватись зв’язування та погіршення всмоктування лікарського засобу. Щодо соку та молока. Наприклад, препарати заліза краще всмоктуються у кислому середовищі, тож запивати їх можна кислим напоєм (журавлиний морс або несолодкий сік). 

Молоком ліки краще не запивати: для деяких лікарських засобів це критично (наприклад, для тетрациклінів та фторхінолонів).

❓ Які ще особливості приймання лікарських засобів слід знати?

Якщо немає вказівки в інструкції до лікарського засобу, то це означає, що він належить до основної маси ліків і його слід приймати на порожній шлунок або за 30 хвилин до їди. Це необхідно для того, аби лікарський засіб не зазнавав дії шлункового соку та не втрачав свої властивості.

Крім того, на порожній шлунок ліки діють швидше: за коротший час досягається максимальна концентрація активної речовини в крові.

Під час їди вживають лікарські засоби, які покращують травний процес, наприклад, препарати ферментів. Також під час їди приймають проносні та деякі сечогінні препарати.

Препарати, які необхідно приймати після їди (за 30-40 хвилин), зазвичай подразнюють слизову шлунка або це препарати, що містять жовч (аллахол), а також жиророзчинні вітаміни.

Під час лікування бажано не вживати алкоголь та грейпфрутовий сік, оскільки вони суттєво впливають на метаболізм лікарських засобів.

(джерело: Prometheus+ «Клінічна фармакологія в практиці лікаря» доктор медичних наук та автора курсу Микола Хайтович